
Eldost®️ är ett registrerat varumärke som ägs av Sveriges Gårdsmejeristers medlemmar. Många medlemmar har tillverkat denna typ av grill & stekost i många år, ett gemensamt varumärke är ett steg i föreningens viktiga arbete med att lyfta och främja svensk ost.

Eldost®️ tillverkas endast av 100% svensk mjölk från antingen ko, get, får eller buffel, alternativt en blandning av dessa. Osten är elastisk och tät i texturen. Eldost®️ tål att upphettas till höga temperaturer utan att smälta och lämpar sig därför utmärkt att steka, grilla eller fritera. Smaken är len och balanserad av mjölk och vassle med en ren distinkt arom. Sältan finns där utan att ta över. Det är endast medlemmar i Sveriges gårdsmejerister som får tillverka Eldost®️ All ystning sker hantverksmässigt enligt ett gemensamt tillvägagångssätt.
Eldost® har gått från doldis till stjärna på kort tid! Sveriges gårdsmejeristers medlemmar finns från norr till söder, och därmed även Eldost® Vill du komma i kontakt med ett gårdsmejeri som ystar Eldost® i din närhet? Zooma in på kartan här under!
Broschyr om Eldost®
Sveriges Gårdsmejerister har gett ut en broschyr om Eldost®️. Du hittar den här:
Eldost® recept
Våffla på Eldost® – serverad med krämig färskost, vitkål och rårörda lingon

Det här behöver du för 4 våfflor:
200 gram Eldost, 2 tsk potatismjöl, 2 ägg, 1 nypa salt, 1 nypa svartpeppar, 1 nypa ramslök samt smör till gräddning.
Gör så här:
*Riv 200 gram Elddost på den grova sidan av rivjärnet, strö över 2 teskedar potatismjöl och rör ihop.
*Vispa upp 2 ägg med en gaffel i en separat skål och tillsätt 1 nypa salt, 1 nypa peppar och 1 nypa ramslök. Häll äggblandningen över ostmassan och rör ihop.
*Grädda smeten med smör i våffeljärn.
*Servera med till exempel krämig färskost, tunt skuren vitkål, russin, pumpafrö och rårörda lingon.
Burgare med Eldost® – chilipanerad och serverad i briochebröd

Det här behöver du:
Räkna 100 gram Eldost per burgare, 1 dl skorpmjöl, 1 ägg, 1 nypa salt, 1 nypa svartpeppar, 1 tsk chiliflakes, tomat, sallad, rödlök, majonnäs och briochebröd.
Gör så här:
*Skär Eldost i knappt 1 cm tjocka skivor.
*Blanda skorpmjöl med salt, peppar och chili.
*Panera osten: doppa skivorna i skorpmjölblandningen, sedan i uppvispat ägg, därefter ännu en gång i skorpmjölblandningen.
*Stek de panerade ostskivorna i medelvarm panna med mycket smör tills ostens kärna blir mjuk och skorpan lätt frasig.
*Servera i briochebröd med tomat, sallad, rödlök och majonnäs.




