Öppen mejeridag: upplev svenskt mathantverk
Sveriges Gårdsmejerister arrangerar för första gången Öppen Mejeridag den 7–8 september 2024. Arrangemanget är en satsning för att skapa transparens och tillfälle att bjuda in allmänheten till den småskaliga ostproduktionen i Sverige som får en allt viktigare roll inom livsmedelsförsörjning.
”Sveriges Gårdsmejerister bevarar och värnar om det svenska ostkulturarvet men har även en viktig roll för livsmedelsförsörjning inte minst vid eventuell nationell kris. Föreningens medlemmar vinner även prestigefyllda priser både nationellt och internationellt”
– Kerstin Johansson, Ordförande
Sveriges Gårdsmejerister växande grupp mejerister
Sveriges Gårdsmejerister är en ideell förening som samordnar småskaliga hantverksmejerister i Sverige. Med småskalig menas verksamhet med mindre än 10 anställda. Många av dessa mejerier har även egen mjölkproduktion och gårdsbutik på gården.
Aktiviteter som erbjuds under Öppen Mejeridag
Redan i år deltar ett flertal mejerier med olika aktiviteter. Det kan erbjudas prat om osttillverkning, provsmakning, gulla med killingar… Somliga håller öppet på gården, andra gör något extra på marknader eller mässor.
Lista över medverkande aktörer, ev. fler tillkommande
Ängsholmens Gårdsmejeri
Holmana Gårdsmejeri
Lars-Pers i Fors
GideGet
Skålldals Lilla Ekomejeri
Janolsgården
Löts Gårdsmejeri
Kallernäs GetgårdToveruds Mathantverk
Rykets Gård
Mathantverket Vuollerim
Vita Geten
Cityysteriet
Ett framtida återkommande event
På sikt är tanken att Öppen Mejeridag ska växa till en årlig happening för landets hantverksmejerier att samlas kring. Vi vill visa vilken mångfald och fin kvalitet på produkter landets hantverksmejerister erbjuder.
Lansering av en skrift om svenskt osthantverk
Samtidigt lanserar Sveriges Gårdsmejerister ”Smaker av Sverige. Osthantverk i världsklass” som ger er information i text och bild om vad vi gör i våra gårds- och hantverksmejerier.
Discover Farmhouse Cheese
Den nya Europeiska hemsidan finns tillgänglig på Internet sedan den 1 juni 2021. Vi har utökat antalet medverkande hantverksmässiga ostproducenter från 3 länder till mer är 15 länder över hela Europa.
Upptäck mångfalden av Europeisk ost
FACE-Network med medlemmar i för närvarande 17 europeiska länder erbjuder möjligheten att upptäcka gårds- och hantverksproducerade ostar i olika regioner med en bred variation av traditioner.
• En möjlighet att se hur hantverksmässig ost tillverkas
• Ni kan lära er om traditionella mejeriprodukter
Besök gårds- och hantverksproducerande mejerier
Tycker ni om traditionell och hantverksmässig mat? Tycker ni om djur och vill ni besöka bondgårdar?
• Smaka och upplev hantverksmässiga och gårdsmejeriers ostar
• Upptäck gårdar och de produkter som producerars på gårdarna
• Planerar ni en semester? Varför inte besöka våra gårdsmejeristers vänner i andra länder?
Det finns massor av datum och platser att välja bland. Detta är en fantastisk möjlighet att lära sig om gårds- och hantverksproduktion i hela Europa. Gårds- och hantverksmejerister har byggt upp föreningar för att samarbeta, utbyta, konsultera, utbilda etc. Tillsammans utgör dessa organisationer ett europeiskt nätverk (FACEnetwork). Kolla in den här hemsidan för att hitta kontaktinformation för gårds- och hantverksmejerier i alla dessa länder och organisationer på ett ställe:www.face-network.eu/discover
Delikata mejeriprodukter och ost i köket
• Från gård till gaffel
• Njutning har inga gränser
Är du nyfiken på att utforska mångfalden av ostarnas smaker? Vill du upptäcka de många sätten att använda hantverksmässigt producerad och traditionell färsk mjölk, smör, grädde, yoghurt och ost i matlagning och bakning? Tycker du om god mat och letar du efter hantverksprodukter och traditionella produkter med unika smaker?
• Nya utsökta recept med gårds- och hantverksost och andra mejeriprodukter från hela Europa varje månad
• Traditionella och moderna recept från alla regioner i Europa
”Upptäck hantverksmässig ost” erbjuder möjligheten att smaka på det breda utbud av hantverksmässiga ostar och mejeriprodukter som finns över hela Europa. Här hittar du mer att läsa, bakgrundsinformation samt eventtips på den nya hemsidan:www.face-network.eu/discover
Fullvärdiga medlemmar I FACEnetwork, producentorganisationer i 17 länder:
• Österrike Verband für handwerkliche Milchverarbeitung (VHM Austria)
• Belgien ASBL CRR – Belgique Producteurs de Fromages au Lait Cru (CRR)
• Kroatien Savez malih sirara RH (SirCro)
• Finland Suomen Pienjuustolayhdistys ry
• Frankrike Fédération Nationale des Éleveurs de Chèvres (FNEC)
• Association Nationale des Producteurs Laitiers Fermiers (ANPLF)
• Tyskland Verband für handwerkliche Milchverarbeitung (VHM)
• Ungern Magyar Sajtkészít_k Egyesülete (MSE)
• Irland Irish Farmhouse Cheesemakers Association (CAIS)
• Italien Associazione delle Casare e dei Casari di Azienda Agricola
• Sennereiverband Südtirol
• Luxemburg Verband für handwerkliche Milchverarbeitung (VHM Luxembourg)
• Nederländerna Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ)
• Norge Norsk Gardsost
• Polen Stowarzyszenie Serowarzy Rodzinni
• Slovenien Združenje kme_kih sirarjev Slovenije
• Spanien Red Española de Queserías de Campo y Artesanas (QueRed)
• Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA)
• Sverige Sveriges Gårdsmejerister
• Schweiz Fromarte
Tidigare nyheter och pressmeddelanden: